Elikadura osasungarri aldeko ekimenak Euskadin

Osasungarri jatea garrantzitsua delako. Eta badakizu
Elikadura Osasungarria logoa

Nola funtzionatzen du?

Euskadin elikadura hobetzen eragin positiboa izan dezakeen pertsona, enpresa, agente, entitate, erakunde edo kolektiboa bazara, leku egokian zaude.
Elikadura Osasungarria. Nola funtzionatzen du. Bat egin!
Programak proposaturiko helburu bati edo batzuei lotutako ekimen bat aurkeztu (egin beharreko proiektu zehatz bat). Osasun Saileko talde ebaluatzaileak ekimena baloratu eta onartu ondoren, kategoria batzuen arabera sailkatuko da (hazia, kimua edo lorea), eta webgune honetan argitaratuko da.
Elikadura Osasungarria. Nola funtzionatzen du. Helburuak
Proposatutako helburuak ez dira lortu ezinak. Ikuspegi errealistarekin hautatu dira; elkarlanean praktikan jartzeko moduan. Elikadura osasungarriak zer garrantzi eta balio duen dakigun guztion gaitasun, potentzia eta inplikazioan konfiantza dugulako.
Elikadura Osasungarria. Nola funtzionatzen du. Kategoriak
Onartu eta programan sartzen diren ekimenak kategoria hauetan sailkatuko dira: hazia, kimua eta lorea.
Elikadura Osasungarria. Nola funtzionatzen du. Plantaforma
Atal honetan programarekin bat egin duten eragile eta ekimen guztiak ikusi eta ezagutu ditzakezu.

Aurkezpena

Osasun Sailak eta Eusko Jaurlaritzak, elikaduraren eta osasunaren arteko lotura estuaz jabetuta, honako programa hau egitea bultzatu dute: Elikadura Osasungarrirako Ekimenak. Jakin bai baitakigu, orain artekoak ez bestelako emaitzak lortu nahi baditugu, berritu behar ditugula lan egiteko moduak eta metodologiak.
2. proiektua. Vídeo Thumbnail

2. proiektua. Informazio-iturri egokiak

3. proiektua. Vídeo Thumbnail

3. proiektua. Eskola-jantokiak egunean jartzea 360

4. eta 5. proiektuak. Vídeo Thumbnail

4. eta 5. proiektuak. Vending adimenduna eta osasungarria eta multimedia gida

6. proiektua. Vídeo Thumbnail

6. proiektua. Gatza pixkanaka murrizteko programa

7. proiektua. Vídeo Thumbnail

7. proiektua. Osasun arloko profesionalei elikadura osasungarria sustatzen laguntzea

12. proiektua. Vídeo Thumbnail

12. proiektua. Elikadura osasungarriaren bultzada mediatikoaren joera sortuz

13. proiektua. Vídeo Thumbnail

13. proiektua. Sasoiko fruta eta barazkien kanal anitzeko egutegia

17. proiektua. Vídeo Thumbnail

17. proiektua. Elikagaien etiketen eta nutrizio-osaeraren zaintza

18. proiektua. Vídeo Thumbnail

18. proiektua. Elikagai berezien kontsumo osasungarria eta arduratsua dietan

Jon Darpón Sierra. Vídeo thumbnail
Testimonios sobre el programa

Jon Darpón Sierra

Eusko Jaurlaritzako Osasun sailburua (2012-2019)
Bittor Oroz. Vídeo Thumbnail
Testimonios sobre el programa

Bittor Oroz

Eusko Jaurlaritzako Nekazaritzako, Arrantzako eta Elikagai Politikako sailburuordea
Olatz Garamendi. Vídeo Thumbnail
Testimonios sobre el programa

Olatz Garamendi

Administrazio eta Zerbitzuen sailburuordea, Eusko Jaurlaritzako Hezkuntza Saila
Miren Dorronsoro Iraeta. Vídeo Thumbnail
Testimonios sobre el programa

Miren Dorronsoro Iraeta

Eusko Jaurlaritzako Osasun Publikoaren eta Adikzioen zuzendaria (2013-2018)
Lea Samanta Nash. Vídeo Thumbnail
Testimonios sobre el programa

Lea Samanta Nash

Consultant WHO Regional Office for Europe Division of Noncommunicable Diseases and Promoting Health through the Life-course Nutrition, Physical Activity and Obesity
Lucía Díaz de Lezana Guinea. Vídeo Thumbnail
Testimonios sobre el programa

Lucía Díaz de Lezana Guinea

Eusko Jaurlaritzako Osasun Publikoaren eta Adikzioen Zuzendaritzako teknikaria
Amaia Ajuria Lekerika. Vídeo Thumbnail
Testimonios sobre el programa

Amaia Ajuria Lekerika

Uribe Kosta Eskualdeko Osasun Publikoko teknikaria
María Puy Portillo. Vídeo Thumbnail
Testimonios sobre el programa

María Puy Portillo

UPV/EHUko Nutrizio eta Obesitate Taldea - Carlos III.a Osasun Institutua

Zein dira helburuak?

Euskadiko Elikadura Osasungarrirako Ekimenak izeneko programak lehentasunezko hainbat helburu ditu datozen 1.000 egunetarako.

Kategoriak

Helburu horiek honako kategoria hauetan bete ditzakezu.
Logo categoría de iniciativas: semilla

Hazia

Ezagutza eraikitzea. Adituen informazioa eta/edo ezagutza, ebidentzia zientifikoak sortzen dituzten ekimenak; Ias programak ezarritako helburuetako baten inguruan ikusarazi eta sakontzen duten azterketak eta/edo diagnostikoak egiten dituztenak.
Logo categoría de iniciativas: brote

Kimua

Zabalkundea, kontzientziazioa eta gaikuntza. Ezagutza aditua, teknikoa eta profesionala herritar guztiei hurbiltzen dieten ekimenak; gizartea kontzientziatzeko eta gaitzeko ekimenak bultzatzen dituztenak; gizartearekin komunikatzeko bideak irekitzen dituztenak, bai eta sentsibilizazioaren, gaikuntzaren eta/edo prestakuntzaren bidez elikadura osasungarrirako ohituretan inpaktu eta aldaketa kolektiboa bilatzen dutenak ere. Elikadura osasungarriaren arloan joerak sortzea bilatzen duten ekimenak.
Logo categoría de iniciativas: flor

Lorea

Ias bat aktibatzea. Ias programan ezarritako helburuetako baten barruan, helburu zehatzak lortzera bideratutako jarduerak garatzen dituzten ekimen guztiak. Definitutako eszenatoki eta denbora-esparru batean, zuzenean jarduten duten biztanleen elikadura-ohiturak eraldatzeko, eskaintza hobetuz edo elikagai osasungarriagoak eskuratuz.
Logo categoría de iniciativas: piperrak

Piperrak bereizgarria

Jardunbide egokiak. Eusko Jaurlaritzako Osasun Sailak PIPERRA batekin baloratu eta aitortu ahal izango ditu "jardunbide egokitzat" jo diren ekimenak. Hau da, elikadura osasungarriaren arloan duten arrakastagatik, eraldatzeko eta/edo hobetzeko gaitasunagatik balio eta inpaktu sozial handikoak diren eta, beraz, gizarteak erreplika ditzakeen adibide gisa ikustea merezi duten esperientziak aintzatetsi eta balioetsi behar dira.

Plataforma

Ezagutu dagoeneko programan ditugun ekimen eta eragile guztiak.

Atxikitako azken ekimenak

Programan sartutako erakundeen ekimenak.
Ekimen honek ez dauka irudirik.

Reducción de la sal en el pan

Reducir la cantidad de sal (sodio) en pan manteniendo su calidad.  
Iraupena
Zehaztu gabe
Kategoria
Eremua
Provincial
Herria eta probintzia zehaztu gabe daude
Helburuak
Logo pequeño gris objetivo: Reducir consumo de sal, azúcar y grasa
Icono de estado: formulario 1 revisado
Ekimen honek ez dauka irudirik.

Concienciación sobre la necesidad de reducir la sal en el pan

En esta iniciativa explicaremos la metodología y el material que se ha utilizado para abordar la concienciación de la importancia de la reducción de sal en el pan buscando también adhesiones al programa IAS.
Iraupena
06/11/2018 — 31/12/2020
Kategoria
Eremua
Comarcal
Bakio Barrika Berango Derio Erandio Gatika Getxo Gorliz Laukiz Leioa Lemoiz Loiu Maruri Meñaka Mungia Plentzia Sondika Sopela Urduliz, Bizkaia
Helburuak
Logo pequeño gris objetivo: Trabajar en la comunicación
Icono de estado: formulario 2 revisado
Ekimen honek ez dauka irudirik.

Promoción del consumo de alimentos de temporada en punto de venta

Los agentes adheridos a esta iniciativa promocionarán el consumo de alimentos de temporada en punto de venta (grandes, medianas y pequeñas superficies) frutas, verduras y/o pescados de temporada. Para ello, utilizarán los materiales diseñados por el “Grupo 13 Alimentos de Temporada” además de destacar los productos en los puntos de venta y de hacer promociones especiales.
Iraupena
01/01/2019 — 31/12/2019
Kategoria
Logo pequeño gris categoría de iniciativas: brote
Eremua
CAPV
Herria eta probintzia zehaztu gabe daude
Helburuak
Logo pequeño gris objetivo: Aumentar el consumo de fruta y verdura Logo pequeño gris objetivo: Trabajar en la comunicación
Icono de estado: iniciativa evaluada y aceptada
Ekimen honek ez dauka irudirik.

Diseño de materiales informativos para el fomento del consumo de los alimentos de temporada

Los agentes que forman el Grupo de Trabajo 13 “Calendario multicanal de alimentos de temporada” han diseñado diferentes materiales para fomentar el consumo de fruta, verdura y pescado de temporada.
Iraupena
01/01/2019 — 01/10/2019
Kategoria
Logo pequeño gris categoría de iniciativas: brote
Eremua
CAPV
Herria eta probintzia zehaztu gabe daude
Helburuak
Logo pequeño gris objetivo: Trabajar en la comunicación
Icono de estado: iniciativa evaluada y aceptada

Bloga

Jarraitu hemen programaren berrikuntza guztiak.

Nola sortu nire profila?

Euskadiko Elikadura Osasungarrirako Ekimenak programaren profila nola sortzeko hurrats guztiak azaltzen dizkizuegu zuen ekimenak proposatzen hasteko. Zuen profila sortzeko informazio guztia hurrengo aurkezpenean duzue: Nola sortu nire profila

Aholkuen gida eskola adinean elikadura osasungarria edukitzeko

Haurtzarotik elikadura-ohitura osasungarriak sortzeko eta finkatzeko gomendioak, bai eskolako jangelan, bai etxean. Elikadura osasungarria, oro har da edo ez da osasungarria, eta, beraz, ez da nahikoa ikastetxeetako jangeletan elikadura aldetik zuzenak diren pautak betetzea, eskola adineko ahorakin gehienak horietatik kanpo egiten baitira. Horregatik egin da gida hau, eskola-eremutik kanpoko gainerako otorduetan osatzeko gomendio dietetiko orokor eta

Atxikimendu-tailerra Donostian

Atxikimendu-taillerrak Euskadiko Elikadura Osasungarrirako Ekimenak programara batzeko prozesua errazteko guneak dira. Urtarrilaren 21an, Osasun Sailak programaren laugarren tailerra antolatu zuen Donostian.

Atxikimendu-tailerrak: atxikitze prozesua errazteko guneak

EOE programan ekimen bat aurkeztea gustatuko litzaizuke? #bategin plataforma ezagutzen duzu? Programa hau zertan datzan sakonago jakin nahi duzu? Zalantza guztiak argitzeko hurrengo atxikimendu-tailerretako batera joatera gonbidatzen zaituztegu