Elikadura Osasungarrirako Ekimenak Euskadin
Osasungarri jatea garrantzitsua delako. Eta badakizu

Nola funtzionatzen du?
Euskadin elikadura hobetzen eragin positiboa izan dezakeen pertsona, enpresa, agente, entitate, erakunde edo kolektiboa bazara, leku egokian zaude.

Programak proposaturiko helburu bati edo batzuei lotutako ekimen bat aurkeztu (egin beharreko proiektu zehatz bat). Osasun Saileko talde ebaluatzaileak ekimena baloratu eta onartu ondoren, kategoria batzuen arabera sailkatuko da (hazia, kimua edo lorea), eta webgune honetan argitaratuko da.
Bat egin

Proposatutako helburuak ez dira lortu ezinak. Ikuspegi errealistarekin hautatu dira; elkarlanean praktikan jartzeko moduan. Elikadura osasungarriak zer garrantzi eta balio duen dakigun guztion gaitasun, potentzia eta inplikazioan konfiantza dugulako.
Helburuak

Onartu eta programan sartzen diren ekimenak kategoria hauetan sailkatuko dira: hazia, kimua eta lorea.
Kategoriak

Atal honetan programarekin bat egin duten eragile eta ekimen guztiak ikusi eta ezagutu ditzakezu.
Plataforma
Aurkezpena
Osasun Sailak eta Eusko Jaurlaritzak, elikaduraren eta osasunaren arteko lotura estuaz jabetuta, honako programa hau egitea bultzatu dute: Elikadura Osasungarrirako Ekimenak. Jakin bai baitakigu, orain artekoak ez bestelako emaitzak lortu nahi baditugu, berritu behar ditugula lan egiteko moduak eta metodologiak.
Zein dira helburuak?
Euskadiko Elikadura Osasungarrirako Ekimenak izeneko programak lehentasunezko hainbat helburu ditu datozen 1.000 egunetarako.
Kategoriak
Helburu horiek honako kategoria hauetan bete ditzakezu.

Hazia
Ezagutza eraikitzea. Adituen informazioa eta/edo ezagutza, ebidentzia zientifikoak sortzen dituzten ekimenak; Ias programak ezarritako helburuetako baten inguruan ikusarazi eta sakontzen duten azterketak eta/edo diagnostikoak egiten dituztenak.

Kimua
Zabalkundea, kontzientziazioa eta gaikuntza. Ezagutza aditua, teknikoa eta profesionala herritar guztiei hurbiltzen dieten ekimenak; gizartea kontzientziatzeko eta gaitzeko ekimenak bultzatzen dituztenak; gizartearekin komunikatzeko bideak irekitzen dituztenak, bai eta sentsibilizazioaren, gaikuntzaren eta/edo prestakuntzaren bidez elikadura osasungarrirako ohituretan inpaktu eta aldaketa kolektiboa bilatzen dutenak ere. Elikadura osasungarriaren arloan joerak sortzea bilatzen duten ekimenak.

Lorea
Ias bat aktibatzea. Ias programan ezarritako helburuetako baten barruan, helburu zehatzak lortzera bideratutako jarduerak garatzen dituzten ekimen guztiak. Definitutako eszenatoki eta denbora-esparru batean, zuzenean jarduten duten biztanleen elikadura-ohiturak eraldatzeko, eskaintza hobetuz edo elikagai osasungarriagoak eskuratuz.

Piperrak bereizgarria
Jardunbide egokiak. Eusko Jaurlaritzako Osasun Sailak PIPERRA batekin baloratu eta aitortu ahal izango ditu "jardunbide egokitzat" jo diren ekimenak. Hau da, elikadura osasungarriaren arloan duten arrakastagatik, eraldatzeko eta/edo hobetzeko gaitasunagatik balio eta inpaktu sozial handikoak diren eta, beraz, gizarteak erreplika ditzakeen adibide gisa ikustea merezi duten esperientziak aintzatetsi eta balioetsi behar dira.
Plataforma
Ezagutu dagoeneko programan ditugun ekimen eta eragile guztiak.
Atxikitako azken ekimenak
Programan sartutako erakundeen ekimenak.

“I+I LABs” El Lenguaje de la Comida: el idioma de las culturas hispánicas
Laboratorio de investigación ciudadana cuyo objetivo es apoyar a las personas en el desarrollo del bienestar, el aumento de la salud y la mejora de la calidad de vida.
Nuestra misión es promover nuevas propuestas que aporten soluciones a través de Arte, Ciencia y Curación para una verdadera transformación social consciente.
Innovación social a través de creatividad, investigación y gastronomía.
Iraupena
20/10/2020 — 28/01/2021
20/10/2020 — 28/01/2021
Kategoria
Eremua
Innovación social
Todos los municipios del estado., Gipuzkoa
Innovación social
Todos los municipios del estado., Gipuzkoa
Helburuak










Intervención psiconutricional en la infancia con enfoque familiar: prevención de la obesidad y promoción de la salud desde la atención plena y el autocuidado
Una intervención psiconutricional con enfoque familiar basada en la alimentación consciente y el autocuidado. Dirigida a los niñxs de 11-12 años escolarizados en 6º de primaria en Donostia, así como a sus familias. El fin es el de prevenir la obesidad infantil y fomentar una mejor relación con la comida y con su propio cuerpo, a través de talleres de reeducación alimentaria y psicoeducación.
Iraupena
19/09/2021 — 11/12/2022
19/09/2021 — 11/12/2022
Kategoria


Eremua
prevención de la obesidad
San Sebastián, Gipuzkoa
prevención de la obesidad
San Sebastián, Gipuzkoa
Helburuak






Ekimen honek ez dauka irudirik.
Reducir el consumo de sal, bajando el aporte de sal en los menús elaborados en las cocinas de colectividades.
El consumo elevado de sodio contribuye a la hipertensión arterial y aumenta el riesgo de cardiopatía y accidente cerebrovascular. La sal es la principal fuente de sodio de nuestra alimentación, con un consumo diario medio de 9 a 12 g , el doble de lo recomendado, 5 g. La iniciativa pretende cuantificar el consumo, concienciar a cocineros y reducir el aporte de sal de los menús de colectividades.
Iraupena
01/01/2019 — 31/12/2020
01/01/2019 — 31/12/2020
Kategoria


Eremua
Local
Vitoria-Gasteiz, Araba
Local
Vitoria-Gasteiz, Araba
Helburuak



Ekimen honek ez dauka irudirik.
NUEVO MODELO DE ALIMENTACIÓN SALUDABLE PARA PERSONAS EN CENTROS DE ATENCION A LA DEPENDENCIA
Desde el Centro Nafarroa de Amorebieta planteamos este bonito proyecto como homenaje a las etxekoandres que fueron y son el origen de la cocina vasca. Ponemos en valor el cuidado que las personas mayores nos han dado a lo largo de nuestra vida. Es el momento de reflexionar y plantear un nuevo modelo en los centros, que incluya para su cuidado una alimentación saludable, tradicional, de temporada.
Iraupena
Zehaztu gabe
Zehaztu gabe
Kategoria


Eremua
Amorebieta-Etxano, Bizkaia
Amorebieta-Etxano, Bizkaia
Helburuak









Bloga
Jarraitu hemen programaren berrikuntza guztiak.

Eskola-jantokietako ahorakinen azterketari buruzko azalpen-bideoak
“Eskola-jantoki osasungarriak” proiektuaren barruan, azterketa bat egingo da hautatutako 104 ikastetxetan. Programa honetan parte hartu behar baduzu, ikus ezazu argitaratu den bideoa, azterlan hau egiteko moduari buruzko informazioa ematen duena. Eskerrik asko proiektu honetan parte hartzeagatik eta eskola-jantokiak erabiltzen dituzten ikasleentzako elikadura osasungarriago baten alde lan egiteagatik. Azalpen bideoa:eskola-jantokietako ahorakinen azterketa. Euskara

“Eskola jangela osasungarriak” Eusko jaurlaritzak aurkeztutako proiektua, saritua izan da NAOS sarien XIII. edizioan
Eusko jaurlaritzak garatutako proiektua "Eskola jangela osasungarriak" , saritua izan da NAOS sarien XIII. edizioan. Proiektu honen barruan EOE-n atxikitua dagoen "Ikasle osasungarria, gela osasungarria, ikastetxe osasungarria" ekimena aurki dezakegu.

Urriak 16, Elikaduraren Nazioarteko Eguna
Gaur, urriak 16, Elikaduraren Nazioarteko Egunean, fruta, barazki eta arrainaren kontsumoaren garrantzia gogoratzen dizuegu.
Osasungarria jatea garrantzitsua delako. Eta badakizu!!!

Zer jakin behar dut elikadura-osagarrei buruz?
Hurrengo gidan elikadura-osagarrei buruzko informazioa eta kotsumitzeko hainbat aholku aurki ditzakezue.