Elikadura Osasungarrirako Ekimenak Euskadin

Osasungarri jatea garrantzitsua delako. Eta badakizu
Elikadura Osasungarria logoa

Nola funtzionatzen du?

Euskadin elikadura hobetzen eragin positiboa izan dezakeen pertsona, enpresa, agente, entitate, erakunde edo kolektiboa bazara, leku egokian zaude.
Elikadura Osasungarria. Nola funtzionatzen du. Bat egin!
Programak proposaturiko helburu bati edo batzuei lotutako ekimen bat aurkeztu (egin beharreko proiektu zehatz bat). Osasun Saileko talde ebaluatzaileak ekimena baloratu eta onartu ondoren, kategoria batzuen arabera sailkatuko da (hazia, kimua edo lorea), eta webgune honetan argitaratuko da.
Elikadura Osasungarria. Nola funtzionatzen du. Helburuak
Proposatutako helburuak ez dira lortu ezinak. Ikuspegi errealistarekin hautatu dira; elkarlanean praktikan jartzeko moduan. Elikadura osasungarriak zer garrantzi eta balio duen dakigun guztion gaitasun, potentzia eta inplikazioan konfiantza dugulako.
Elikadura Osasungarria. Nola funtzionatzen du. Kategoriak
Onartu eta programan sartzen diren ekimenak kategoria hauetan sailkatuko dira: hazia, kimua eta lorea.
Elikadura Osasungarria. Nola funtzionatzen du. Plantaforma
Atal honetan programarekin bat egin duten eragile eta ekimen guztiak ikusi eta ezagutu ditzakezu.

Aurkezpena

Osasun Sailak eta Eusko Jaurlaritzak, elikaduraren eta osasunaren arteko lotura estuaz jabetuta, honako programa hau egitea bultzatu dute: Elikadura Osasungarrirako Ekimenak. Jakin bai baitakigu, orain artekoak ez bestelako emaitzak lortu nahi baditugu, berritu behar ditugula lan egiteko moduak eta metodologiak.
2. proiektua. Vídeo Thumbnail

2. proiektua. Informazio-iturri egokiak

3. proiektua. Vídeo Thumbnail

3. proiektua. Eskola-jantokiak egunean jartzea 360

4. eta 5. proiektuak. Vídeo Thumbnail

4. eta 5. proiektuak. Vending adimenduna eta osasungarria eta multimedia gida

6. proiektua. Vídeo Thumbnail

6. proiektua. Gatza pixkanaka murrizteko programa

7. proiektua. Vídeo Thumbnail

7. proiektua. Osasun arloko profesionalei elikadura osasungarria sustatzen laguntzea

12. proiektua. Vídeo Thumbnail

12. proiektua. Elikadura osasungarriaren bultzada mediatikoaren joera sortuz

13. proiektua. Vídeo Thumbnail

13. proiektua. Sasoiko fruta eta barazkien kanal anitzeko egutegia

17. proiektua. Vídeo Thumbnail

17. proiektua. Elikagaien etiketen eta nutrizio-osaeraren zaintza

18. proiektua. Vídeo Thumbnail

18. proiektua. Elikagai berezien kontsumo osasungarria eta arduratsua dietan

Jon Darpón Sierra. Vídeo thumbnail
Testimonios sobre el programa

Jon Darpón Sierra

Eusko Jaurlaritzako Osasun sailburua (2012-2019)
Bittor Oroz. Vídeo Thumbnail
Testimonios sobre el programa

Bittor Oroz

Eusko Jaurlaritzako Nekazaritzako, Arrantzako eta Elikagai Politikako sailburuordea
Olatz Garamendi. Vídeo Thumbnail
Testimonios sobre el programa

Olatz Garamendi

Administrazio eta Zerbitzuen sailburuordea, Eusko Jaurlaritzako Hezkuntza Saila
Miren Dorronsoro Iraeta. Vídeo Thumbnail
Testimonios sobre el programa

Miren Dorronsoro Iraeta

Eusko Jaurlaritzako Osasun Publikoaren eta Adikzioen zuzendaria (2013-2018)
Lea Samanta Nash. Vídeo Thumbnail
Testimonios sobre el programa

Lea Samanta Nash

Consultant WHO Regional Office for Europe Division of Noncommunicable Diseases and Promoting Health through the Life-course Nutrition, Physical Activity and Obesity
Lucía Díaz de Lezana Guinea. Vídeo Thumbnail
Testimonios sobre el programa

Lucía Díaz de Lezana Guinea

Eusko Jaurlaritzako Osasun Publikoaren eta Adikzioen Zuzendaritzako teknikaria
Amaia Ajuria Lekerika. Vídeo Thumbnail
Testimonios sobre el programa

Amaia Ajuria Lekerika

Uribe Kosta Eskualdeko Osasun Publikoko teknikaria
María Puy Portillo. Vídeo Thumbnail
Testimonios sobre el programa

María Puy Portillo

UPV/EHUko Nutrizio eta Obesitate Taldea - Carlos III.a Osasun Institutua

Zein dira helburuak?

Euskadiko Elikadura Osasungarrirako Ekimenak izeneko programak lehentasunezko hainbat helburu ditu datozen 1.000 egunetarako.

Kategoriak

Helburu horiek honako kategoria hauetan bete ditzakezu.
Logo categoría de iniciativas: semilla

Hazia

Ezagutza eraikitzea. Adituen informazioa eta/edo ezagutza, ebidentzia zientifikoak sortzen dituzten ekimenak; Ias programak ezarritako helburuetako baten inguruan ikusarazi eta sakontzen duten azterketak eta/edo diagnostikoak egiten dituztenak.
Logo categoría de iniciativas: brote

Kimua

Zabalkundea, kontzientziazioa eta gaikuntza. Ezagutza aditua, teknikoa eta profesionala herritar guztiei hurbiltzen dieten ekimenak; gizartea kontzientziatzeko eta gaitzeko ekimenak bultzatzen dituztenak; gizartearekin komunikatzeko bideak irekitzen dituztenak, bai eta sentsibilizazioaren, gaikuntzaren eta/edo prestakuntzaren bidez elikadura osasungarrirako ohituretan inpaktu eta aldaketa kolektiboa bilatzen dutenak ere. Elikadura osasungarriaren arloan joerak sortzea bilatzen duten ekimenak.
Logo categoría de iniciativas: flor

Lorea

Ias bat aktibatzea. Ias programan ezarritako helburuetako baten barruan, helburu zehatzak lortzera bideratutako jarduerak garatzen dituzten ekimen guztiak. Definitutako eszenatoki eta denbora-esparru batean, zuzenean jarduten duten biztanleen elikadura-ohiturak eraldatzeko, eskaintza hobetuz edo elikagai osasungarriagoak eskuratuz.
Logo categoría de iniciativas: piperrak

Piperrak bereizgarria

Jardunbide egokiak. Eusko Jaurlaritzako Osasun Sailak PIPERRA batekin baloratu eta aitortu ahal izango ditu "jardunbide egokitzat" jo diren ekimenak. Hau da, elikadura osasungarriaren arloan duten arrakastagatik, eraldatzeko eta/edo hobetzeko gaitasunagatik balio eta inpaktu sozial handikoak diren eta, beraz, gizarteak erreplika ditzakeen adibide gisa ikustea merezi duten esperientziak aintzatetsi eta balioetsi behar dira.

Plataforma

Ezagutu dagoeneko programan ditugun ekimen eta eragile guztiak.

Atxikitako azken ekimenak

Programan sartutako erakundeen ekimenak.
Ekimen honek ez dauka irudirik.

Reducir el consumo de sal, bajando el aporte de sal en los menús elaborados en las cocinas de colectividades.

El consumo elevado de sodio contribuye a la hipertensión arterial y aumenta el riesgo de cardiopatía y accidente cerebrovascular. La sal es la principal fuente de sodio de nuestra alimentación, con un consumo diario medio de 9 a 12 g , el doble de lo recomendado, 5 g. La iniciativa pretende cuantificar el consumo, concienciar a cocineros y reducir el aporte de sal de los menús de colectividades.
Iraupena
01/01/2019 — 31/12/2020
Kategoria
Eremua
Local
Vitoria-Gasteiz, Araba
Helburuak
Logo pequeño gris objetivo: Reducir consumo de sal, azúcar y grasa
Icono de estado: formulario 2 revisado
Ekimen honek ez dauka irudirik.

NUEVO MODELO DE ALIMENTACIÓN SALUDABLE PARA PERSONAS EN CENTROS DE ATENCION A LA DEPENDENCIA

Desde el Centro Nafarroa de Amorebieta planteamos este bonito proyecto como homenaje a las etxekoandres que fueron y son el origen de la cocina vasca. Ponemos en valor el cuidado que las personas mayores nos han dado a lo largo de nuestra vida. Es el momento de reflexionar y plantear un nuevo modelo en los centros, que incluya para su cuidado una alimentación  saludable, tradicional, de temporada.
Iraupena
Zehaztu gabe
Kategoria
Eremua

Herria eta probintzia zehaztu gabe daude
Helburuak
Logo pequeño gris objetivo: Aumentar el consumo de fruta y verdura Logo pequeño gris objetivo: Cambios de comportamiento de la población Logo pequeño gris objetivo: Consumo responsable de complementos Logo pequeño gris objetivo: Impulsar el trabajo en red Logo pequeño gris objetivo: Reducir consumo de sal, azúcar y grasa Logo pequeño gris objetivo: Reducir consumo de sal, azúcar y grasa Logo pequeño gris objetivo: Trabajar en la comunicación
Icono de estado: formulario 1 revisado

Ekolurra: ekologikoa, bertakoa eta sasoikoa! / Ekolurra: ¡ecológico, local y de temporada!

El Consejo de Agricultura y Alimentación Ecológica de Euskadi (ENEEK), desde ahora Ekolurra, llevamos años trabajando la divulgación de frutas y verduras ecológicas de temporada con una rueda de consumo en nuestros folletos. En la nueva versión hemos añadido otros productos ecológicos que se producen en el modelo ecológico en Euskadi.
Iraupena
Zehaztu gabe
Kategoria
Eremua
CAPV
Herria eta probintzia zehaztu gabe daude
Helburuak
Logo pequeño gris objetivo: Aumentar el consumo de fruta y verdura Logo pequeño gris objetivo: Cambios de comportamiento de la población Logo pequeño gris objetivo: Trabajar en la comunicación
Icono de estado: formulario 1 revisado

Mahi-Mahi Azoka

En Askora llevamos años trabajando con productores locales, que suministras  en las cocinas de los colegios que se encuentran en su entorno, punto clave en nuestro Plan de Compras Sostenible. El COVID-19 ha disminuido sus ventas y por ello, en nuestra web y redes sociales, llevamos a cabo una iniciativa para poner en contacto a las familias de los comedores, productores y a la sociedad en general.
Iraupena
12/05/2020 — 01/07/2020
Kategoria
Logo pequeño gris categoría de iniciativas: brote
Eremua
CAPV
Herria eta probintzia zehaztu gabe daude
Helburuak
Logo pequeño gris objetivo: Cambios de comportamiento de la población Logo pequeño gris objetivo: Trabajar en la comunicación
Icono de estado: iniciativa acabada

Bloga

Jarraitu hemen programaren berrikuntza guztiak.

“Eskola jangela osasungarriak” Eusko jaurlaritzak aurkeztutako proiektua, saritua izan da NAOS sarien XIII. edizioan

Eusko jaurlaritzak garatutako proiektua "Eskola jangela osasungarriak" , saritua izan da NAOS sarien XIII. edizioan. Proiektu honen barruan EOE-n atxikitua dagoen "Ikasle osasungarria, gela osasungarria, ikastetxe osasungarria" ekimena aurki dezakegu.

Urriak 16, Elikaduraren Nazioarteko Eguna

Gaur, urriak 16, Elikaduraren Nazioarteko Egunean, fruta, barazki eta arrainaren kontsumoaren garrantzia gogoratzen dizuegu. Osasungarria jatea garrantzitsua delako. Eta badakizu!!!

Zer jakin behar dut elikadura-osagarrei buruz?

Hurrengo gidan elikadura-osagarrei buruzko informazioa eta kotsumitzeko hainbat aholku aurki ditzakezue.

Eskola-jantokietan fruta eta barazkiak ugarituko dituzte, eta ogi integrala egongo da

EAEn Hezkuntza Sailaren kudeaketa zuzeneko 515 jantoki daude, eta egunero 94.000 menu inguru zerbitzatzen dira Haur Hezkuntzako, Lehen Hezkuntzako eta DBHko ikasleen artean.